Vind je passie 

Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken’. Dat heb je vast vaker gehoord. Maar hoe weet je nu wat je leuk vindt? Wat je passie is? En hoe ga je hier geld mee verdienen? Als je nog bezig bent met je studie, of net je carrière bent gestart, dan kan het goed zijn dat je nog zoekende bent naar wat je precies wil gaan doen. Dat kan best frustrerend zijn.. wat nou als je de verkeerde keuze maakt? 

Allereerst goed nieuws: het is niet zo dat de keuzes die je nu maakt bepalend zijn voor de rest van je leven. Waar je opa misschien nog wel een gouden jubileum bij zijn werkgever heeft gevierd, is de kans heel klein dat dat jou gaat overkomen. Maar dat betekend niet dat het niet fijn is om je passie te vinden, en hier je werk van te maken.

carrierewijf ambitie
carrierewijf passie

Passie: zelfstandig naamwoord – sterk gevoel van liefde voor. Synoniem: hartstocht.

Passie is een intens verlangen of enthousiasme naar iets of iemand. Je kan dus een passie hebben voor dingen. Misschien is dat bij jou wakeborden, tuinieren of tekenen. Vaak is je passie ook een hobby. Maar je kunt een passie ook breder trekken dan een enkele activiteit. Als je hobby tekenen is, dan heb je misschien wel passie voor creatief bezig zijn. Dingen creëren.

Door dit bredere begrip voor jezelf te ontdekken, kun je de juiste sturing geven aan je carrière. Want hoe meer leuke onderdelen je hebt in je dagelijkse werk, hoe leuker je werk voor jou zal zijn. En wat blijkt: hoe leuker je iets vindt, hoe beter je er vaak in bent.

In deze module vertel ik je hoe je stap voor stap dichter bij je passie en je droombaan kunt komen. Waar je dit artikel misschien in 15 minuten hebt uitgelezen, kan de daadwerkelijke zoektocht jaren duren. Maar zolang je je doel voor ogen houdt, kom je steeds dichterbij.

Verbind je interesses aan je talenten

De eerste stap die we gaan nemen is het verbinden van je interesses aan je talenten. Je zult zien dat deze vaak al overlappen of aan elkaar grenzen. Gek genoeg zijn er nog steeds veel mensen die niet weten waar ze goed in zijn. Of die geen hobby’s denken te hebben. Als je dit niet voor ogen hebt, dan wordt het wel heel lastig om andere hiervan te overtuigen en zo je droombaan te creëren.

Denk er eens over na, bijvoorbeeld onder de douche. Daar krijg ik vaak de beste ideeën. (Waarom dat is lees je trouwens hier) Nu gaan we aan de slag. Om de opdrachten op deze website optimaal te kunnen maken, raad ik je aan de CW Printables te downloaden. Hierin vind je de templates voor alle opdrachten op deze website. Je kunt het ook in een notitieboekje proberen.

Start met twee cirkels. In de ene cirkel schrijf je alle dingen die je leuk vind om te doen. In de andere cirkel schrijf je alle dingen waar je goed in bent. Vraag hier ook vooral feedback voor van collega’s, studiegenoten of vrienden en familie.

Als je weet waar je goed in bent en wat je leuk vind, ontstaan er wellicht al wat ‘bruggetjes’. Dingen die je aan elkaar kunt verbinden. Zo vind ik het bijvoorbeeld ontzettend leuk om dingen te bedenken en te creëren, en hoor ik vaak van anderen dat ik erg creatief ben. Zie je wat ik bedoel? Wat ik leuk vind, en waar mijn talent ligt, sluiten hier op elkaar aan. Het in kaart brengen van deze bruggetjes is de eerste stap in het vinden van je passie en de carrière die daar op aansluit.

 

Probeer verschillende dingen en ontdek wat je leuk vindt

Uiteindelijk is er maar één manier om erachter te komen wat je leuk vindt. Door het te doen. Weet je nog niet zeker welke kant je op wilt? Start dan met een bredere studie. De keuze voor je eerste studie of functie, kun je maken met behulp van de bruggetjes uit de bovenstaande opdracht.

Lees je dit artikel omdat je je studie of carrière eigenlijk niet zo leuk vindt? Wordt je elke dag moe wakker en leef je voor het weekend? Denk hier dan eens goed over na. Hoeveel jaar moet je nog werken? Houd je dat vol op deze manier? Het is nooit te laat om het roer om te gooien en iets te gaan doen wat je energie geeft.

Ikzelf ben gestart met de studie Commerciële Economie. Ik wist dat ik het leuk vind om dingen te ondernemen en dat ik digitaal sterk en creatief ben. Al deze onderdelen vond ik in de studie CE, maar hoe mijn carrière er later uit zou komen te zien wist ik nog lang niet. De studie was echter zo breed, dat ik me hier geen zorgen over hoefde te maken, ik kon alle kanten nog op. Tijdens mijn studie en stage kwam ik in aanraking met marketing, en mijn passie was geboren. Want binnen marketing komen al mijn interesses en talenten samen. Maar marketing is een heel breed vak, en ik kan nog steeds genoeg kanten op. 

Door dingen visueel te maken kun je ze beter begrijpen en onthouden. Verbindingen die je in je hoofd wellicht niet doorhad, komen op papier tot leven. Waarschijnlijk heb je vroeger weleens een mindmap moeten maken. Voor school of een studieproject. Wat nu als je een mindmap maakt die alle onderdelen die relevant zijn aan jouw toekomstige carrière.

Je start kunt deze opdracht ook vinden in de CW Printables. Of probeer het zelf met een groot stuk papier. In het midden van het papier staat een cirkel, met daarin het vakgebied of onderwerp wat je hebt gekozen op basis van je interesses en talenten. Dit kan heel breed zijn, bijvoorbeeld ‘sportief’ of ‘mensen helpen’. Dit kan ook al heel specifiek zijn; ‘marketing’, ‘ICT’ of ‘horeca’ geven al veel meer richting. Het is volledig afhankelijk van hoever je zelf al bent in dit proces.

Nu kun je de verschillende takken gaan aanvullen. Deze ‘takken’ staan voor de keuzes die je kunt maken binnen jouw vakgebied. En dit zijn stuk voor stuk overwegingen die je waarschijnlijk pas kunt maken als je wat meer ervaring op doet. Een tak kan bijvoorbeeld de keuze tussen een grote multinational of een start-up weergeven. Of de keuze tussen generiek blijven of specialist worden.

Bijvoorbeeld: toen ik startte met werken dacht ik dat ik nog wel eens graag een paar jaar bij een groot bedrijf zou willen werken. Denk aan Ahold of ING. Mijn eerste baan was bij een ‘scale-up’. Het Nederlandse filiaal was nog redelijk jong, maar het Engelse filiaal was al een stuk groter. Na een half jaar ging het bedrijf naar de beurs en gelijk merkte je dat alle ontwikkelingen en beslissingen een stuk stroever verliepen. Want alle acties moesten verantwoord worden. Ik houd van snelle ontwikkelingen en creatieve oplossingen. Hier merkte ik dus dat de werkwijze van een groter bedrijf minder goed bij mij past, en dit kon ik aanpassen op mijn mindmap.

How to find your passion and make it your job – Emma Rosen 

Neem de tijd om je te oriënteren, iedere ervaring leert je iets nieuws

Kijk de bovenstaande video. In dit voorbeeld probeert Emma op een extreme manier alle verschillende ‘takken’ in haar mindmap. Haar doel is uiteindelijk wel bereikt, ze ontdekt precies welke onderdelen ze leuk vindt en welke niet, en vormt hiermee haar droombaan.
De kans is heel klein dat je nu al precies weet wat je wilt. Probeer daarom, net als Emma, dingen uit! Vraag rond in je netwerk of er wellicht iemand is die een project weet binnen een vakgebied wat je wilt proberen. Ook al loop je ergens een maandje mee als vrijwilliger of krijg je de kans om een dag achter de schermen te kijken. Dat zijn allemaal relevante en interessante ervaringen die jou kunnen helpen je droombaan te realiseren. En dat kost tijd. Neem die tijd ook!

Het is heel lastig om iets te zoeken, als je niet weet hoe het eruit ziet. Net zo zal het heel lastig worden om je droombaan te creëren, als je niet weet welke aspecten daar bij horen.
Ik daag je daarom uit om vandaag te starten met de zoektocht. 

ambitie serie
Volg ons 

Yes

Dit onderdeel is afgerond

Je kunt gelijk door naar het volgende onderdeel: doelen stellen.