Investeren in je toekomst

Heb jij grote ambities? Bij deze ambities horen waarschijnlijk ook financiële mijlpalen die je wilt behalen. Een eigen koopwoning, honderdduizend euro op de bank of op je veertigste met pensioen? Wat je doelen ook zijn; hoe eerder je start hoe sneller je jouw doelen zult behalen.

In een eerder hoofdstuk hebben we het gehad over het belang van een goed budget en een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven. Hier wil ik het graag hebben over het doen van investeringen. Want een spaarrekening is belangrijk, zeker weten. Maar op een gegeven moment bereik je een punt waarbij je spaarrekening niets meer voor je oplevert. Sterker nog, het gaat je letterlijk geld kosten. En dat is natuurlijk zonde.

schulden afbetalen

Sparen of investeren, wat is het verschil?

Als je spaart, zet je geld opzij voor een bepaald of nog onbepaald doel. Je kunt dit cash in een spaarpot stoppen, maar normaliter stort men dit tegenwoordig op een spaarrekening. Het geld staat hier stil. Zeker met de lage spaarrentes die we op dit moment hebben, zul je aan het hebben van geld op je spaarrekening niets tot nauwelijks iets verdienen. Maar je loopt ook bijna geen risico, en afhankelijk van het soort spaarrekening wat je gekozen hebt kun je eenvoudig bij je vermogen mocht dat nodig zijn. 

Hoe meer vermogen je spaart, hoe ‘duurder’ dit eigenlijk wordt. Ten eerste door de inflatie. Dit is de jaarlijkse stijging van het levensonderhoud. Waar je huur, kleding en eten in de supermarkt ieder jaar iets duurder worden, blijft jouw spaargeld van dezelfde waarde. Je kunt over 10 jaar dus minder met dit geld kopen dan nu.

Ten tweede ga je, als je flink wat spaargeld verzamelt hebt, hierover belasting betalen. Als je investeert, dan zet je nu geld opzij met de verwachting (en hoop) dat het later meer oplevert. Dat is je ‘return on investment’ of rendement. Zo kan je geld of investering uiteindelijk meer waard worden. Maar meestal loop je ook meer risico’s om je investering te verliezen. ‘Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’ wordt niet voor niets verplicht gemeld bij beleggingssites.

Sparen of investeren.. wat is de beste keus? 

Simpel: beide. Een spaarrekening voorziet je in de zekerheid die je nodig hebt als er iets misgaat. Idealiter kun je met je spaarrekening ongeveer drie tot zes maanden leven zonder inkomsten. Dus stel jij bent minstens 2000 euro per maand kwijt (lekker uit eten, nieuwe kleding en tripjes naar de schoonheidsspecialisten reken je natuurlijk even niet mee). Dan kun je zeggen dat een spaarrekening met 6000 tot 120000 euro jou genoeg zekerheid biedt. Liggen je vaste lasten echter een stuk hoger, dan zul je ook meer geld apart moeten leggen.

Hoeveel je wilt sparen, is ook afhankelijk van de mate van risico die je wilt nemen. En het beroep wat je uitoefent, het financiële vangnet wat je om je heen hebt en de verantwoordelijkheden die je draagt. Ieder haar situatie is anders, je kunt zelf het beste bepalen hoeveel geld je genoeg zekerheid geeft.

Als je dit bedrag behaald hebt, wordt het tijd voor de volgende stap: investeren.

investeren
investeren

Waarom je beter vroeg kunt starten met investeren

Misschien denk je bij jezelf; ik ben jong. Ik hoef nu nog niet te starten met investeren, dat kan ook als ik veertig ben. Dat klopt. Je kunt ook starten als je ouder bent. Maar bij investeren geld bijna altijd, hoe langer de looptijd van je investering, hoe meer je hier daadwerkelijk aan verdient. Dit fenomeen noem je rente op rente. Je ontvangt ieder jaar namelijk een percentage rente. Maar het volgende jaar krijg je niet alleen voor het oorspronkelijke bedrag, maar ook voor de rente van vorig jaar opnieuw rente. Snap je hem nog? Kijk maar eens naar onderstaande grafiek: 

In dit voorbeeld starten drie mensen met investeren. Persoon A start op haar 25’ste en investeert 200 euro per maand. Persoon B start op haar 35’ste en investeert ook 200 euro per maand. Maar, persoon C start pas op haar 40’ste met investeren. Alhoewel zij maandelijks het dubbele bedrag investeert, 400 euro, toch eindigt ze met minder vermogen dan Persoon A.

Persoon B, die slechts 10 jaar later gestart is met investeren, eindigt met ruim 80.000 euro minder dan persoon A. Terwijl ze oorspronkelijk slechts 24.000 euro meer heeft geïnvesteerd. Zo zie je maar, vroeg starten loont.

investeren

Waar ga je in investeren?

Ook dit is weer volledig je eigen keus. Doe vooral waar jij je goed bij voelt. Het type investering bepaald natuurlijk ook het rendement en het risico. Als eerste wil ik je aanraden om te investeren in jezelf. Zeker als je weet welke richting je op wil in je carrière, kan het heel verstandig zijn om te kijken naar boeken of cursussen die jou de juiste vaardigheden geven. Bijvoorbeeld een cursus InDesign of projectmanagement. Uiteindelijk zal deze investering zich terugbetalen, als je de baan van je dromen verovert. 

Als je voldoende middelen hebt om naast de investeringen in jezelf ook aan je financiële toekomst te bouwen, dan zijn hier een aantal opties:

1) Investeer in aandelen en obligaties

Waarschijnlijk hetgeen waar je aan denkt bij investeren: aandelen. Of het iets minder bekende broertje, obligaties. Een aandeel staat letterlijk voor een aandeel van een bedrijf. Je koopt dus een stukje van dit bedrijf. Als het bedrijf meer waard wordt, door goede resultaten of een positief veranderende markt, wordt jou aandeel ook meer waard. Wanneer je het aandeel weer verkoopt, eindig je met een winst (of verlies). Dit is je rendement.

Daarnaast kun je voor je aandeel ook een zogenoemd dividend krijgen. Dit is een winstuitkering vanuit het bedrijf. Als er goede resultaten behaald zijn, keert het bedrijf hier een deel van uit aan haar aandeelhouders. Over dividenduitkering betaal je bijna altijd belasting. Deze kun je vervolgens wel weer verrekenen met je inkomstenbelasting.

Obligaties zijn door grote bedrijven of overheden uitgekeerde leningen. Net zoals bij andere leningen, heeft een obligatie een looptijd. Aan het eind van de looptijd van een obligatie, krijg je jouw inleg terug. Hiernaast ontvang je rente over de lening. Een obligatie heeft een lager risico dan een aandeel, maar je krijgt er daardoor gemiddeld ook minder rendement voor terug.

2) Beleggen via een Index account

Een eenvoudige manier om te starten met investeren in aandelen en obligaties, is via een index beleggingsrekening. Hierbij verspreid je jouw geld eigenlijk over heel veel verschillende bedrijven. Op de lange termijn, behaal je hiermee vaak een hoger en stabieler rendement dan als je zelf je aandelen uitkiest. Daarnaast hoef je niet veel kennis te hebben over beleggen en loop je minder risico doordat je aandelen gespreid zijn. Via Brand New Day open je binnen 10 minuten zo een rekening, maar er zijn natuurlijk veel meer aanbieders. Een rekening openen is gratis, de netto rendementen liggen de afgelopen tien jaar rond de 4% tot 8%, afhankelijk van je risicoprofiel.

budget

3) Zelf aandelen uitkiezen

Je kunt natuurlijk ook zelf kiezen in welke bedrijven je wilt investeren. Wellicht omdat je passie hebt bij een bepaalde sector of omdat je sommige marktontwikkelingen je interesseren. Dit doe je via een handelsplatform, zoals van DEGIRO.  Als je zelf wilt beleggen, zul je ook wat meer moeten leren over hoe het handelen op de beurs werkt. Je kunt heel veel leren in DEGIRO academie. En er zijn ook genoeg youtube video’s over te vinden. Door stukje bij beetje nieuwe aandelen te kopen en in verschillende producten te investeren, breid je jouw portfolio uit. Een goed portfolio is divers. Je kunt beter tien kleine verschillende aandelen hebben in verschillende bedrijven uit andere sectoren, dan èèn of twee grotere aandelen. Hiermee spreid je het risico wat je loopt. Als een van je aandelen in waarde daalt, heb je in ieder geval de andere aandelen nog.

beleggen

4) Investeer in vastgoed

Als je investeren in aandelen of obligaties te ontastbaar vindt, dan kun je ook overwegen om te investeren in vastgoed. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je hier geen enorm vermogen voor te hebben. Via een zogenoemd ‘fonds’ kun je met weinig geld toch investeren in vastgoed. Een voorbeeld van een goede partij is Corum. Het fonds gebruikt het geld van verschillende investeerders om vastgoed door heel Europa of zelfs wereldwijd te kopen. Door via een fonds te investeren in vastgoed, kan het dus zo zijn dat je straks een stukje van een skyscraper in New York en Frans balkonnetje in Parijs bezit.

Het fonds neemt verder alle praktische zaken zoals het contact met de huurders en het onderhoud  van het pand op zich. Als aandeelhouder ontvang je de huurinkomsten waar je recht op hebt. Je kunt er vervolgens voor kiezen deze opnieuw te investeren, waardoor je in essentie rente op rente ontvangt.

Via Corum XL kun je vanaf 189 euro een aandeel kopen. Hierna is het mogelijk om maandelijks vanaf 50 euro bij te storten. Je hoeft dus niet veel vermogen te hebben om te starten met. vastgoed beleggen. Het bruto rendement ligt de afgelopen jaren rond de 6%, maar zoals bij alle investeringen biedt dit geen garantie voor de toekomst. 

Kies met je hart

Waar sta je achter?

Ja, investeren komt met risico’s. En het is zeker belangrijk om je hoofd te gebruiken en goed na te denken over welke investeringen je doet. Maar bij het kiezen van je investeringen is het uiteindelijk vooral belangrijk dat je kiest met je hart. Waar voel jij je goed bij? Welke risico’s wil je nemen en welke bedragen wil je investeren? En welke impact wil je maken met je geld? Als je bijvoorbeeld een steentje wil bijdragen aan de toekomst dan kan het mooi zijn om ook groen te beleggen. Zo zijn er honderden verschillende opties, voor iedereen zijn er geschikte opties. Dus verdiep je in de mogelijkheden, en lees zoveel mogelijk. En kies uiteindelijk datgene wat het beste bij jou past.

ambitie serie
Volg ons 

Yes

Je hebt alle onderdelen afgerond

Heb je het inspiratieplatform al ontdekt?